Gróf SZÉCHENYI ISTVÁN NYOMÁBAN…….A BUDAPESTI TŰZOLTÓK.


...

2019. augusztus huszadika, dél. Cseng a telefon, rohanás melyik családtag, mert kire gondolhatnék. Egy kétségbeesett fiatalember kér segítséget a tűzoltóktól, mert itt vannak a faluban és elakadtak a sárba', de tengelyig benne vannak. A sárba'? Hetek óta nem volt eső, 40 fok melegben. (tudtam, hogy a sár lehúz, de ennyire?) Parancsnok nincs itthon, telefonügyeletes vagyok, hogy segíthetnék? Egy traktor vagy terepjáró kellene, hogy kihúzza. Ünnepnap Bercelen traktor? Hétköznap sincs ember az utcán. Jobb ötlet híján ajánlottam neki a 112-t, ők majd irányítanak segítséget. (akkor még nem tudtam kinek ajánlottam) Gondoltam sínen van az ügy.

Egy óra múlva ismét telefon, ugyanaz a hang, nem sikerült segítséget kapni, valahogy segítsünk. Na jó. Hol vannak jó ember, mit lát maga körül. Mégis hova küldjem a segítséget, ha találok? Napraforgó meg kukoricatáblát lát. Időközben elindult gyalog, azt mondja, lát egy kertet. Traktor van benne, de sehol senki. Továbbmenve, lát egy utcanév táblát, ( ez jó jel) Fő utca. De melyik vége? Ez már nagyon jó , én is itt lakom. De hol van sár meg földút, meg kukoricatábla? Mondja: Fő utca 10 van egy házon. A mindenit, a Szugolyban vannak. Hogy kerültek oda? A GPS bevezette őket az erdőbe.

Közben megemlítem, van az öte-nek autója, csak nincs aki vezesse. Kérdezi: hát nincs az úrnak jogosítványa? (mármint a parancsnoknak) Van, de ez teherautó, amire az övé nem jó. Nem probléma, neki minden kategóriából megvan, kihúzza ő magát.

Időközben hazakerült a parancsnok is, helyszini szemle után indulnak a szertárhoz, de egy mindig talpon levő önkéntes tűzoltó, Szabó Laci azonnal megszakította a rokonlátogatást a szomszéd faluban, traktorral kiszabadította a bajbajutott bajtársat.

Mivel időközben kiderült, hogy a budapesti XIV kerületi tűzoltók jöttek ide a révhez, hogy itt csatlakozzanak a Tisza túrához., csak hamarabb tértek le egy utcával balra, mint kellett volna. Hiába: ahol tudunk: segítünk.És hogy jön ide Széchenyi István?

Igen. Jött, a Pannónia nevű gőzhajóval. A Szugoly nevü terület ma árterület, de a Tisza szabályozása előtt itt volt a folyónak a kikötője, a tutajosok, akik a szálfát szállították a folyón, itt rakodtak ki. És bizony hullott a farönkökből a folyóba is, amit nem szedtek ki.

A Tisza szabályozása ügyében utazó Széchenyi István 173 éve, 1846.julius 23-án érkezett meg a Pannónia nevű gőzhajóval Szegedről Tiszabercelre. Itt a víz alatti farönkök miatt hajója elakadt, ezért kocsin indult Sárospatakra. Tokajban ezt az utazást emléktábla őrzi. Nálunk semmi.

De a budapesti tűzoltók sem gondolták, hogy 173 év elteltével elakadnak ugyanúgy és ugyanott ahol a legnagyobb magyar.

Ennyi év után semmi sem változott?Írta: Natkó Lászlóné